Klauzula informacyjna

Straż Miejska w Rumi

Mając na uwadze art. 13 i art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz.U.UE. z 2016 r., L 119, poz. 1) oraz Dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/680 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez właściwe organy do celów zapobiegania przestępczości, prowadzenia postępowań przygotowawczych, wykrywania i ścigania czynów zabronionych i wykonywania kar, w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylającą decyzję ramową Rady 2008/977/WSiSW (DODO) informujemy, że:

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w Straży Miejskiej w Rumi jest Komendant Straży Miejskiej w Rumi, ul. Abrahama 17, 84-230 Rumia;
  2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, Jarosława Karwowskiego, z którym można skontaktować się pisząc na adres Administratora lub adres poczty elektronicznej: 
  3. Dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji zadań ustawowych Straży Miejskiej na podstawie. art. 6 ust 1 pkt, gdy:

a/ osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów. Możemy przetwarzać m.in. do celów rekrutacji, udziału w zajęciach organizowanych przez Straż Miejska.

b/ przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy m.in. w związku z realizacją zawieranych umów na usługi wykonywane na rzecz Administratora;

c/ przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Działania związane z zadaniami ustawowymi Straży Miejskiej w szczególności w sytuacjach popełnienia czynu zabronionego.

d/ przetwarzanie jest niezbędne do ochrony żywotnych interesów osoby, której dane dotyczą, lub innej osoby fizycznej. Przede wszystkim działania związane z sytuacjami zagrożenia życia lub zdrowia np. dane osób wymagających pomocy, dane osób zaginionych.

e/ przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej administratorowi. Zgodnie z zadaniami ustawowymi Straży Miejskiej np. ochrony środowiska, pomoc bezdomnym.

  1. Administrator na mocy przepisów prawa uprawniony jest do pozyskiwania i przetwarzania danych osobowych z zasobów administracji państwowej.
  2. Odbiorcą danych osobowych będą uprawnione podmioty na podstawie przepisów prawa lub podmioty świadczące usługi Administratorowi na podstawie odrębnych umów.
  3. Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej
  4. Dane osobowe będą przechowywane przez czas określony przepisami prawa, a w przypadku przetwarzania na podstawie zgody – po ustaniu celu w jakim została zebrana lub wycofaniu zgody.
  5. Osoba, której dane dotyczą, posiada prawo:
  • do żądania od Administratora dostępu do danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz prawo do przenoszenia danych;
  • jeśli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody, do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;
  • do wniesienia skargi do UODO, gdy uzna, że przetwarzanie dotyczących jej danych osobowych narusza przepisy RODO,

             Z zastrzeżeniem odrębnych przepisów, które mogą ograniczyć wszystkie bądź poszczególne prawa.

  1. Przetwarzanie danych w zależności od celu określonego w ustępie 3. jest:

              a/ dobrowolne – konsekwencją niepodania danych jest np. brak możliwości udziału w rekrutacji, szkoleniu

              b/ niezbędne do realizacji umowy – konsekwencją niepodania danych jest brak możliwości zawarcia  i realizacji umowy

              c-e/ wynika z przepisów prawa – konsekwencje związane z niepodaniem danych zostały określone w przepisach szczególnych.

  1. Przetwarzanie danych nie podlega zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji.

Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 10 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 kwietnia 2016r  oraz art. 175 ustawy o ochronie danych osobowych z 10 maja 2018r, w odniesieniu do przetwarzania danych osobowych w celu rozpoznawania, zapobiegania, wykrywania i zwalczania czynów zabronionych, prowadzenia postępowań w sprawach dotyczących tych czynów oraz wykonywania orzeczeń w nich wydanych, kar porządkowych i środków przymusu w zakresie określonym w przepisach stanowiących podstawę działania służb i organów uprawnionych do realizacji zadań w tym zakresie, w terminie do dnia wejścia w życie przepisów wdrażających dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/680 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez właściwe organy do celów zapobiegania przestępczości, prowadzenia postępowań przygotowawczych, wykrywania i ścigania czynów zabronionych i wykonywania kar, w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylającą decyzję ramową Rady 2008/977/WSiSW (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016r.,  stosuje się przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 922 oraz z 2018 r. poz. 138 i 723).

Kontakt

Straż Miejska w Rumi

ul. Abrahama 17
84-230, Rumia

Czas pracy:

od poniedziałku do soboty
w godz.: 06:30 – 22:30

Numery kontaktowe:

tel./fax 58 671 94 73
tel./fax 58 679 35 55
tel. kom. 508 356 697

Numer SMS i MMS (również dla głuchoniemych):

tel. kom. 666 112 986

Konto bankowe właściwe do wpłaty mandatów:

Bank Rumia Spółdzielczy
25 8351 0003 0019 8677 2000 0030

Napisz wiadomość

Skorzystaj z poniższego formularza, aby przesłać wiadomość.

Jeżeli podajesz swoje dane - zapoznaj się z zasadami przetwarzania danych osobowych i zaznacz poniższe pole *

13 + 4 =